Over uitdagingen, heruitvinden en durven dromen

Dit interview werd gepubliceerd in de nieuwsbrief van januari 2021 van CCLBL (Câmara de Comércio Luso-Belga-Luxemburguesa).

Vertel ons iets meer over Nefelibata?

Ik heb Nefelibata Unipessoal Lda opgericht in Braga, eind 2019, nadat ik naar Portugal verhuisd was.
De naam ‘Nefelibata’ verwijst naar de Portugese woorden ‘nephele’, hetgeen wolk betekent, en ‘batha’ een plaats waar je kan lopen.
Een ‘cloud walker’ is iemand die in de wolk van zijn eigen droom leeft. Iemand die zich niet laat leiden door hetgeen als ‘normaal’ wordt beschouwd in de maatschappij, iemand die zijn eigen weg durft gaan en buiten het hokje durft denken.
Het is ook een vrije vertaling van ‘Friskijker’ en ‘Freshmind’, concepten die ik al gebruikte toen ik in België mijn bedrijf ‘buroplus’ runde.

Nefelibata is ontstaan uit mijn kennis en ervaring die ik in België gedurende 30 jaar heb opgebouwd, waarvan 20 jaar als ondernemer. Ik heb meer dan 150 klanten begeleid, voornamelijk KMO’s en professionele organisaties. Mijn expertise zit voornamelijk in het domein van strategische communicatie.

Vandaag begeleid ik zowel individuele personen als bedrijven, in België en in Portugal. Ik help hen om een weg uit te stippelen voor de toekomst. We kijken samen naar de uitdagingen, bottlenecks, groeipijnen, enz. waar ze voor staan. Maar we kijken ook naar hun meerwaarde, hun sterktes en hun ervaringen die ze al opgebouwd hebben. Dit is de basis voor nieuwe opportuniteiten.
Zo zijn positieve klantenervaringen en succesverhalen een perfecte basis om een groeistrategie uit te werken. Elk bedrijf heeft minstens een aantal tevreden klanten met positieve ervaringen, anders zouden ze niet (meer) bestaan. Dat geldt voor elk bedrijf, ongeacht de grootte of de sector. De opportuniteiten zitten in de manier waarop je deze verhalen gebruikt als groeimotor voor je bedrijf.

Mijn business is zowel B2B als B2C. Individuele personen die op een kruispunt in hun leven staan, kunnen ook gebaat zijn met een sparring partner, een klankbord of iemand die hen doorheen een moeilijke periode of situatie loodst. Ik help ook hen om hun pad voor de toekomst uit te tekenen.

Nog iets bijzonder over de begeleidingssessies is dat ik mensen uit de comfortzone van hun dagelijkse omgeving haal. Figuurlijk maar ook letterlijk. Sessies kunnen nu weliswaar online, o.w.v. de pandemie, maar het is ook mogelijk (voor zover toegestaan) om fysieke sessies te organiseren. In Braga, aan de voet van Bom Jesus heb ik mijn eigen ‘Cloud Space’. Het is een fysieke locatie die bijzonder geschikt is voor activiteiten met kleine groepen. Ik denk dan aan workshops, brainstormsessies, trainingsessie, team meetings. We kunnen zowel binnen als buiten werken.

Maar ik wil nog verder gaan, letterlijk. Braga en bij uitbreiding het noorden van Portugal is één groot wandelparadijs. Ik ga met mijn klanten op pad voor een stevige wandeling of een andere inspirerende activiteit buiten. Je zou versteld kunnen staan hoeveel inzichten en ideeën al ontstaan zijn bij het beklimmen van de trappen van Bom Jesus do Monte.

Waarom Portugal? En waarom Braga?

Mijn bedrijf starten in Braga was gekoppeld aan mijn verhuis naar het noorden van Portugal. Dat was een persoonlijke beslissing.
In Braga was ik onder de indruk van de ambitie en van het strategisch plan voor de economische ontwikkeling van de stad. En Braga is natuurlijk ook een mooie stad én de 3de stad van Portugal. Ze heeft bijzonder veel troeven en nog meer potentieel voor de toekomst. Ik vond in Braga een perfecte balans tussen professionele opportuniteiten en wonen in een groene omgeving, dicht bij de natuur.

Welke is de grootste uitdaging waar je met Nefelibata voor gestaan hebt?

Ik verhuisde naar Portugal in september 2019 en richtte enkele maanden later mijn bedrijf op. Precies zes maanden na mijn verhuis, in maart 2020, legde de COVID-19 pandemie alles stil. De uitbouw van mijn bedrijf werd ineens on hold gezet en ik denk dat dit nog wel een tijdje een uitdaging zal blijven.
Tijdens de eerste maanden dat ik hier was, had ik de gelegenheid om heel wat mensen te ontmoeten en om een netwerk te beginnen bouwen. Maar ook dat is on hold. Fysieke netwerkactiviteiten zijn er niet op dit moment. De digitale initiatieven zijn waardevolle alternatieven, maar het ontbreekt toch wel aan mogelijkheden om mensen te ontmoeten en één op één te spreken en te connecteren. Dat mis ik zeker.
Ook het organiseren van eigen events en workshops moest noodgedwongen uitgesteld worden o.w.v. de pandemie en de maatregelen.

Portugees leren is een andere uitdaging. Ik heb al heel wat lessen gevolgd, maar er zijn veel minder mogelijkheden om te oefenen in de praktijk, allemaal om dezelfde redenen.

Hoe gaat jouw bedrijf om met deze pandemie? Moet je jezelf heruitvinden?

Naar Portugal verhuizen was voor mij een deel van een persoonlijk transformatieproces. Eigenlijk was ik al begonnen mezelf ‘heruit te vinden’ in 2018. Maar de pandemie was toch een echte ‘plottwist’. Op het moment dat ik nog mijn eigen plan voor de toekomst aan het tekenen was, moest ik het al herzien en mijn business model hertekenen. Maar verandering is een oneindig proces en eigenlijk is dit een interessante oefening in veerkracht.
Ondertussen kan ik gewoon verder mijn Belgische klanten blijven begeleiden. Zo is meteen bewezen dat werken op afstand perfect mogelijk is.
En deze bijzondere situatie biedt me de mogelijkheid om de toekomst van Nefelibata verder uit te tekenen, om nieuwe programma’s en concepten te ontwikkelen. Elke bedreiging is ook een opportuniteit en biedt nieuwe mogelijkheden. De lockdowns hebben al heel wat nieuwe ideeën gegenereerd. Zoals de lancering van een Mindful Walking programma. Ik woon op 2 km wandelafstand van de Portico van de trappen van Bom Jesus de Braga. Ik wandel daar minstens één keer per week naartoe, om fysiek bezig te blijven maar ook om mijn hoofd leeg te maken. Tijdens die wandelingen zijn de ideeën ontstaan om een begeleidingsprogramma te ontwikkelen. Zodra de situatie het toelaat, kan ik ermee naar buiten komen.

Hoe kijk je naar de toekomst?

Als je me zou vragen hoe ik de dingen zie evolueren, voor mijn eigen zaak en voor bedrijven in het algemeen, dan denk ik dat er één zekerheid is. Niets zal ooit nog hetzelfde zijn dan vóór de pandemie. Er zijn twee mogelijkheden om daarmee om te gaan. In het begin zullen we allemaal focussen op wat we gewoon waren en wat we nu niet meer kunnen, op het verlies dus. Dan kunnen we in een hoekje gaan zitten wenen of we kunnen de rug rechten en veerkracht tonen. We zullen verplicht zijn om onze knop om te draaien en ons pad te hertekenen. Dat geldt voor ons allemaal in ons dagelijks leven maar ook voor bedrijven. Sommigen zijn al bezig met hun business heruit te vinden. Anderen worstelen er nog mee en zullen misschien wat meer tijd of ondersteuning nodig hebben.

Ik denk dat er mogelijk een sleutelrol is weggelegd voor professionele netwerkorganisaties, zoals CCLBL. Zij kunnen ondersteuning bieden, en tools en platforms waar bedrijven mekaar kunnen vinden, connecteren en op zoek gaan naar business mogelijkheden, partnerships, co-creatiemogelijkheden, enz.

Natuurlijk zal de digitalisering ook een belangrijke rol blijven spelen. Voor sommige bedrijven kan dit een bedreiging voor hun business betekenen. Maar het kan net zo goed totaal nieuwe perspectieven bieden. Zoals bijvoorbeeld zaken doen met klanten aan de andere kant van de wereld. Klanten die nooit de fysieke reis zouden maken of die jouw bedrijf of jouw producten nooit zouden hebben leren kennen.
Digitale vakbeurzen zijn daarvan een mooi voorbeeld. We kunnen nu evenementen bijwonen zonder dat we moeten reizen en we kunnen dus in contact komen met potentiële klanten of leveranciers via een digitaal platform.
Oneindige mogelijkheden dus, het is alleen een kwestie van onze mindset aan te passen en de nieuwe realiteit te omarmen. Durven dromen ook. Hoe sneller een bedrijf die knop kan omdraaien en klaar is om zichzelf heruit te vinden, des te steviger zullen ze in hun schoenen staan en des te zekerder zal hun toekomst zijn.

Met Nefelibata wil ik een set van activiteiten en programma’s aanbieden om individuele personen en bedrijven te begeleiden en om hen te ondersteunen in hun transformatieproces. Ik wil hen helpen om opportuniteiten te zien in de plaats van bedreigingen en om de connectie met zichzelf (opnieuw) te vinden.

Life isn’t about waiting for the storm to pass, it’s about learning to dance in the rain.